Laihdutuslääke

Varsinaista ihmelääkettä, joka pudottaa kaikki kilot ja pitää ne poissa laihdutuksen loputtuakin, ei ole olemassakaan. Ainakaan vielä. Markkinoilla on kuitenkin muutamia laihdutuslääkkeitä, joiden teho on tieteellisesti todistettu ja jotka tukevat terveiden elintapojen ohella laihdutusta. Lisäksi apteekeista ja luontaistuotekaupoista löytyy useita itsehoitolääkkeitä tai ravintolisiä, jotka voivat auttaa painonpudotuksessa.

Orlistaatti on reseptivapaa lääkeaine

Useammat laihdutuslääkkeet sisältävät orlistaattia, joka tukee painonpudotusta terveiden elintapojen ohella. Suomessa näitä ovat Alli sekä Orlistat Sandoz. Myös reseptivalmiste Xenical sisältää orlistaattia, mutta sen pitoisuus on Xenicalissa suurempi kuin reseptivapaissa lääkevalmisteissa. Orlistaattivalmisteet ovat tarkoitettu yli 18-vuotiaille ylipainoisille ihmisille, joiden painoindeksi on yli 28.

Orlistaatti vähentää rasvan imeytymistä ruuasta, jonka vuoksi se tehostaa laihtumista. Noin 25 prosenttia syödystä rasvasta ei imeydy, mikäli ruuan yhteydessä syö orlistaattia. Mikäli päivittäinen ruokavalio sisältää 2 000 kaloria, joista terveysohjeiden mukaisesti noin kolmannes on rasvasta, saa rasvasta päivittäin energiaa 670 kalorin edestä. Tästä 25 prosenttia on noin 170 kaloria. Orlistaattivalmisteiden avulla voi siis vähentää päivittäistä kalorinsaantia 150-200 kalorilla päivässä, mikäli syö rasvaa suositusten mukaisesti.

Tämä kalorivaje ei ole kovin suuri, eikä siten yksistään pudota juurikaan painoa. Kuitenkin usein ylipainoon johtanut ruokavalio on sisältänyt rasvaa enemmän kuin mikä olisi suositusten mukaista, jolloin jo suositusten mukaiseen ruokavalioon siirtyminen voi auttaa huomattavasti laihdutuksessa. Orlistaatti voikin toimia loistavasti terveellisempien elintapojen tukena laihdutuksessa, ja se toimiikin idealla "jokaista pudottamaasi kahta kiloa kohden, orlistaatti auttaa pudottamaan kilon lisää".

Mikäli syö rasvaista ruokaa runsaammin, voi helposti ajatella, että orlistaatti vain estää suurempaa määrää imeytymästä. Näin voikin käydä, mutta sen seurauksena tulee usein sivuvaikutuksia. Orlistaatin haittavaikutuksiin kuuluukin esimerkiksi rasvainen ripuli, lisääntynyt ulostamisen tarve sekä ilmavaivat. Näitä voidaan välttää, jos orlistaattivalmisteita käytetään vain vähärasvaisen ruokavalion yhteydessä. Orlistaatti saattaa myös heikentää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, joten sen kanssa kannattaa nauttia jotakin monivitamiinivalmistetta. Orlistaatin ei ole kuitenkaan todettu aiheuttavan terveydellistä haittaa, joten sen on itsehoitovalmisteenakin turvallinen.

Liraglutidi on tuore laihdutuslääke

Orlistaatti on yleisin Suomessa käytössä oleva lääkeaine, joka auttaa laihduttamisessa, mutta myös muita valmisteita on olemassa. Näihin tarvitaan yleensä resepti ja ne ovatkin tarkoitettu selvästi ylipainoisille ihmisille. Usein ohjenuorana pidetään painoindeksiä, joka on lääkkeestä riippuen noin 30. Lihavuuteen yhteydessä olevat sairaudet kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitaudit saattavat laskea tätä rajaa.

Yksi tällaisista laihdutuslääkkeistä on nimeltään liraglutidi. Liraglutidi perustuu sen ruokahalua laskeviin ominaisuuksiin, joten se ei vaikuta aineenvaihduntaan tai ravintoaineiden imeytymiseen. Kun ruokahalu laskee, syödään yleensä vähemmän, jolloin luonnollisesti myös paino laskee. Liraglutidi on Suomen markkinoilla uusi lääke laihdutukseen ja sitä annostellaan pistämällä. Alunperin liraglutidi on diabeteslääke.

Laihdutusta tukevat ravintolisät

Useat ravintolisät ja lisäravinteet voivat tukea laihdutusta ja myös lihasten rakentamista. Laihdutusta auttavat ravintolisät sisältävät usein erilaisia kuituyhdistelmiä, jotka auttavat suolen hyvinvoinnissa ja pysymään kylläisenä pidempään. Kuiduilla voi olla myös rasvaa sitovia ominaisuuksia, jolloin orlistaatin tapaan pienempi osa syödystä rasvasta imeytyy suolistosta elimistöön. Jotkut ravintolisät taas estävät hiilihydraattien pilkkomista, jolloin imeytyvien hiilihydraattien määrä pienenee.

Laihdutusta voi tukea myös syömällä erilaisia rasvanpolttajia. Ne voivat valmisteesta riippuen esimerkiksi vähentää ruokahalua tai kiihdyttää aineenvaihduntaa. Rasvanpolttajat tai muut lisäravinteet voivat myös sisältää piristäviä ainesosia, kuten kofeiinia ja tauriinia, jotka auttavat treenaamisessa kovalla teholla. Tällaiset valmisteet vaativat kuitenkin sen treenin, jotta ne auttavat laihdutuksessa.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa