Vatsan kiinteytys

Kiinteä ja litteä vatsa, ehkä hieman näkyvä six-pack. Kukapa ei sitä haluaisi? Laihduttajien lisäksi monet normaalipainon sisälläkin olevat ihmiset haluaisivat päästä vatsan pömpötyksestä eroon. Valitettavasti se ei kuitenkaan onnistu sormia napsauttamalla, vaan vaatii työtä.

Esimerkiksi stressin ja lyhyiden yöunien seurauksena rasva kertyy usein nimenomaan vyötärölle. Tämä johtuu elimistön muuttuneesta hormonitasapainosta. Valitettavasti päinvastoin ei voi tapahtua eli rasvan polttaminen paikallisesti on mahdotonta. Pelkästään vatsan seudulta ei voi vähentää elimistön rasvamäärä, vaan oikean syömisen seurauksena koko kehon rasvamäärä pienenee. Oikein tehty treeni kuitenkin parantaa ryhtiä sekä vatsalihasten kuntoa, jolloin vatsa pienenee ja kiinteytyy selvästi.

Ruokavalion korjaaminen vähentää rasvaa ja turvotusta

Koska vatsan kiinteytyksessä on kyse samasta rasvanpoltosta kuin muutenkin, pätee siihen myös samat ohjeet. Kiinteytys vaatii sekä oikean ruokavalion että liikunnan, mutta ruokavalio on näistä pääosassa. Tärkeintä on syödä alle kulutuksen, jolloin elimistön rasvamäärä pienenee. Mikäli ravinnostaan saa liikaa energiaa, on vatsan kiinteytys lähes mahdotonta, vaikka tekisi millaista treeniä.

Vatsan pömpötys saattaa johtua myös puhtaasti turvotuksesta. Esimerkiksi vaaleat leivät, pastat ja riisit sekä muut nopeiden hiilihydraattien lähteet saattavat monilla ihmisillä aiheuttaa vatsan turvotusta. Myös liiallinen suolan syönti kerää nesteitä elimistöön. Tästä turvotuksesta pääsee helpoiten eroon yksinkertaisesti välttämällä ruokavaliossaan niitä asioita, jotka turvotuksen aiheuttavat. Se on pieni uhraus kevyemmästä olosta.

Mikäli epäilee, että jokin ruoka-aine aiheuttaa itselle turvotusta, kannattaa se jättää ruokavaliosta muutamaksi päiväksi pois ja seurata kehon muutoksia. Mikäli turvotus vähenee, kannattaa kyseisen ruoka-aineen jättämistä pois päivittäisestä ruokavaliosta harkita. Usein turvottaviakin ruokia voi kuitenkin syödä ilman ongelmia, kunhan annosmäärät ovat riittävän pieniä.

Treeni parantaa lihaksia ja ryhtiä

Pelkkä istumaannousujen loputon tahkoaminen ei takaa sitä, että vatsa kiinteytyy. Kuitenkin järkevä ja johdonmukainen lihaskuntoharjoittelu tukee huomattavasti vatsan kiinteytystä. Liikunta ei polta rasvaa paikallisesti, vaikka sitä harrastaisi kuinka paljon, mutta se lisää kokonaisenergiankulutusta, joka tukee rasvanpolttoa ja kiinteytystä. Lisäksi lihasharjoittelu parantaa vatsalihaksia ja ryhtiä, jotka mahdollistavat paitsi kiinteämmän vatsan, myös helpottavat arkielämän toimia.

Tehokkaana vatsatreeninä pidetään yleensä sellaista, jossa kutakin liikettä pystyy tekemään vain 10?12 toistoa kerralla. Mikäli toistoja kertyy lukuisasti, ei lihasmassa yleensä kehity samalla tavalla kuin muutamalla selvästi raskaammalla toistolla. Lihasmassan kehityksen seurauksena niin vatsaan kuin muuhunkin vartaloon tulee ryhtiä, jolloin vatsa tulee litteämmäksi. Varsinkin syviin vatsalihaksiin keskittyminen tuo vartaloon jäntevyyttä.

Vatsalihastreenissä kannattaa kuitenkin huomioida vinojen vatsalihasten ja erityisesti kylkien treenaaminen. Esimerkiksi suurilla painoilla tehtävät sivutaitot kasvattavat kyljissä olevia lihaksia. Tämä on toki periaatteessa vain hyvä asia, mutta saattaa leventää vyötäröä, mikäli lihaskudoksen päällä oleva rasvamäärä ei vähene. Mikäli haluaa kapean vyötärön, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota ja tehdä kylkiin vaikuttavia liikkeitä esimerkiksi pienemmillä painoilla useampia toistoja.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa