Laihdutus

Laihdutus on monien ihmisten toive ja tavoite. Ylipainoisilla ihmisillä laihdutus tuo selkeitä terveyshyötyjä, mutta myös normaalipainon sisällä painon pudottaminen saattaa parantaa omaa hyvinvoitia sekä itsetuntoa. Laihduttaminen voi olla tavoitteena niin hyvinvoinnin parantamisen vuoksi kuin esimerkiksiksi ulkonäkösyistäkin. Kaikille laihdutuksen periaatteet ovat kuitenkin samat.

Laihduttaa voi monella tavalla ja monella eri tavoitteella. Itselle paras tapa on lukuisten asioiden summa ja siihen vaikuttavat esimerkiksi vanhat liikunta- ja ruokailutottumukset, omat tavoitteet ja rajoitteet, motivaatio sekä aikaväli, jolla laihdutuksen pitäisi onnistua. Laihduttamisen tulisi toki olla aina terveellistä, mutta joskus myös nopeat pikadieetit tuovat apua painonpudotusprojektiin. Terveellisyys ja pikadieetit eivät myöskään sulje toisiaan suoranaisesti pois, vaikka niin helposti ajatellaankin. Tiukkakin ruokavalio voi usein olla terveellinen.

Laihdutuksen periaatteet

Teoriassa laihdutus on helppoa: kun syö vähemmän kuin kuluttaa, paino putoaa. Kaikessa on siis kysymys energiatasapainosta syödyn ja kulutetun ruuan välillä. Ainakin teoriassa. Käytännössä jokainen ihminen on yksilö ja eri yksilöillä esimerkiksi aineenvaihdunnan nopeus vaihtelee suurestikin. Vaikka tällöinkin on toki kyse kulutetusta ja syödystä energiasta, eivät kaloritaulukoiden arvot välttämättä päde jokaisen ihmisen kohdalla. Niistä on kuitenkin useille ihmisille suuri hyöty ja suurimmalle osalle luvut pitävät hyvin paikkaansa. Kannattaa kuitenkin kuunnella omaa kehoaan ja muistaa, että kalorimäärän laskeminen aina vain pienemmäksi ja pienemmäksi ei joka kerta ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Laihduttajan ruokavalio

Kun tavoitteena on laihdutus, vaikuttaa ruokavalio usein liikuntaa enemmän. Yleensä painoaankin pudottaessa saa syödä suhteellisen suuria annoksia, koska määrää enemmän vaikuttaa ruuan laatu. Esimerkiksi yhdestä viineristä saa saman verran kaloreita kuin kahdesta kilosta tuoretta kurkkua.

Laihduttajan ruokavalio voi koostua monista eri aineksista ja aterioista. Joillekin ihmisille toimii vapaampi asenne ruokaan, joka voi olla esimerkiksi perinteistä, terveellistä kotiruokaa, jonka annoskoot ovat kohtuulliset. Joillekin liika vapaus tuo liikaa houkutuksia naposteluun ja herkutteluun, ja silloin erilaiset dieetit ja kaloreiden tarkka laskenta voi sopia erityisen hyvin laihdutuksen tueksi. Erilaisia dieettejä ovat mm. 5:2-dieetti, vähähiilihydraattinen ruokavalio, ketoosidieetti sekä sairaaladieetti. Omiin tarpeisiin sopivan dieetin voi löytää laskurin avulla.

Liikunta laihdutuksen tukena

Vaikka ruokavaliota pidetään suurimpana tekijänä laihdutuksen onnistumisessa, on myös liikunnalla merkitystä. Liikunta auttaa paitsi kuluttamaan kaloreita, myös ohjaa terveellisempään ruokavalioon. Tämä johtuu siitä, että oikenlaisen ravinnon merkityksen saattaa usein huomata vasta, kun lähtee liikkeelle. Esimerkiksi tunne juoksemisen helppoudesta riippuu paljon siitä, onko vatsa täynnä raskasta, rasvaista ruokaa vai onko pari tuntia ennen juoksemista syönyt kevyesti terveellistä ruokaa.

Liikunnan avulla saattaakin helpommin löytyä terve suhtautuminen ruokaan ja syömiseen, kun joutuu enemmän ajattelemaan, mitä suuhunsa laittaa. Ruoka on kuitenkin pääasiassa ihmisen polttoainetta, joka antaa meille energiaa toimintaan, ja väärällä polttoaineella käytössä olevaa energiaa ei välttämättä ole riittävästi. Lisäksi liikuntaan käytetty aika ylipäätään vähentää esimerkiksi naposteluun käytössä olevaa aikaa. Kilot usein kertyvät sohvalla television edessä ja liikunta vähentää tuota television edessä vietettyä aikaa riippumatta siitä, millaista liikuntaa harrastaa.

Liikunnan avulla voidaan myös tehostaa rasvanpolttoa sekä kiinteyttää vartaloa. Varsinkin, jos tavoitteena on painon pudottamisen lisäksi vartalon muotoilu suuntaan tai toiseen, on liikunta lähes välttämätöntä.

Apua laihduttamiseen

Vaikka painoaan voi pudottaa esimerkiksi yksin kotonaan, useat ihmiset kaipaavat apua ja vertaistukea laihdutukseen. Apu voi olla yksinkertaisesti tietoa terveistä elämäntavoista ja ohjeita painon pudottamisen perusperiaatteista, mutta se voi olla myös lenkkeilyseuraa tai hyvä reseptikirja.

Joissakin tapauksissa, kun ylipainoa on kertynyt paljon ja ruokailutottumusten muuttaminen on vaikeaa tai käytännössä mahdotonta, yhtenä mahdollisuutena saattaa olla laihdutusleikkaus.Laihdutusleikkaus on kuitenkin kirurginen operaatio, joka ei yksinään ratkaise ylipaino-ongelmaa, mutta saattaa auttaa siihen puuttumiseen.

Lisätietoa laihduttamisesta

Kommentoi sosiaalisessa mediassa