Rasvanpolttajat

Rasvanpolttajat ovat ryhmä lisäravinteita, jotka on suunniteltu nimensä mukaisesti auttamaan rasvanpoltossa samalla, kun ne tukevat lihasten kasvua ja/tai ylläpitoa. Rasvanpolttajat toimivat muiden lisäravinteiden tapaan terveellisen ruokavalion tukena, eivät korvikkeina, ja rasvanpoltto vaatiikin sitä, että ruokailun ja ruuan peruspilarit ovat kunnossa. Mikäli energiaa saa ravinnosta enemmän kuin mitä liikunnalla kuluttaa, eivät rasvanpolttajat edes voi polttaa rasvaa. Kuitenkin kun ruuan ja liikunnan energiasuhteet ovat oikeat, voivat rasvanpolttajat auttaa rasvan palamista lihasmassan pienenemisen sijaan.

CLA ja muut rasvahappovalmisteet

Vaikka se saattaakin kuulostaa absurdilta, auttaa rasvojen syöminen usein myös rasvojen pudottamiseen. Tätä ei kuitenkaan tule ymmärtää väärin, sillä liian runsas rasvojen mättäminen niiden energiapitoisuudesta huolimatta ja siten suuremman kaloreiden syömisen kuin kuluttamisen seurauksena paino varmasti nousee. Tällöin lisääntynyt paino on myös todennäköisesti ainakin suurilta osin rasvaa. Kuitenkin pienet määrät hyvälaatuisia rasvoja voivat auttaa rasvanpoltossa.

Nämä hyvälaatuiset rasvat ovat yleensä mono- tai monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältäviä rasvoja eli niin sanottuja pehmeitä rasvoja. Ne sisältävät myös välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Välttämättömien rasvahappojen lisäksi esimerkiksi CLA eli konjugoitu linolihappo on rasvahappovalmiste, joka saattaa auttaa rasvanpoltossa. Maltillinen määrä rasvaa ravinnossa tavallaan auttaa kehoa luopumaan vanhoista rasvoista ja siten edistää rasvanpolttoa.

Aineenvaihduntaa kiihdyttävät valmisteet

Monet rasvanpolttajat perustuvat niiden aineenvaihduntaa kiihdyttäviin ominaisuuksiin. Näitä kutsutaan myös termogeenisiksi rasvanpolttajiksi, koska ne aineenvaihduntaa kiihdyttäessään samalla lisäävät elimistön lämmöntuottoa. Aineenvaihduntaa kiihdyttävät rasvanpolttajat ovat todennäköisesti kaikkein tehokkaimpia rasvanpolttajia ja ehkä yksi tunnetuimmista aineenvaihduntaa kiihdyttävistä rasvanpolttajista on vihreä tee -uute sekä siitä tehdyt kapselit. Vihreä tee sisältääkin runsaasti laihduttamista tukevia sekä terveellisiä ainesosia.

Kun elimistön aineenvaihdunta kiihtyy, samalla lisääntyy päivittäinen energiankulutus. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli syö ja liikkuu saman verran kuin ruokavaliolla, jolla paino on pysynyt vakiona, tulisi sen termogeenisten rasvanpolttajien syömisen seurauksena laskea. Käytännössä erot saattavat olla kuitenkin sen verran pieniä, että niillä on merkitystä vasta siinä vaiheessa, kun kehosta koitetaan tiristää viimeisetkin rasvat irti. Toisaalta osa ihmisistä kokee termogeenisten rasvanpolttajien auttavan hyvinkin tehokkaasti eikä niiden käytöstä pitäisi seurata haittoja, joten rasvanpolttajien kokeileminen voi hyvinkin osoittautua vaivan arvoiseksi.

Aineenvaihduntaa kiihdyttävissä valmisteissa voi olla myös esimerkiksi tauriinia, kofeiinia ja/tai guaranaa, joten ne toimivat myös piristävinä valmisteina. Pirteämpi olotila mahdollistaa luonnollisesti esimerkiksi kovemmalla teholla treenaamisen, jolloin treenin aikana voi tehostaa rasvanpolttoa hyvinkin merkittävästi.

Muihin menetelmiin perustuvat rasvanpolttajat

Yksi tunnetuista rasvanpolttajista on L-karnitiini. Kyseessä on aminohappo, jonka on tutkittu edistävän rasvanpolttoa sekä lihasten kasvua. Karnitiini on luonnossakin normaalisti esiintyvä aminohappo, joka tehostaa rasvan käyttöä energiaksi, joten sillä on suuri merkitys elimistön rasva-aineenvaihdunnassa. Ja aina kun pystymme tehostamaan elimistön rasva-aineenvaihduntaa, parantaa se meidän mahdollisuuksia vähärasvaisempaan vartaloon. Mikäli L-karnitiinia ei halua saada lisäravinteista, voi sitä saada esimerkiksi punaisesta lihasta, pavuista, pähkinöistä, siemenistä, palkokasveista sekä maitotuotteista.

Rasvanpolttajat voivat myös perustua nälän tunteen hillitsemiseen. Ruokahalun hillitseminen usein johtaa luonnollisesti pienempiin ruoka-annoksiin ja siten vähäisempään päivittäiseen energiansaantiin. Pienempi energiansaanti puolestaan johtaa, ainakin toivottavasti, siihen, että ravinnosta saa vähemmän kaloreita kuin mitä liikkumalla kuluttaa. Tällöin laihtuu. Ja lähes aina kun laihtuu, vähenee ainakin myös kehon rasvamäärä.

Nälän tunnetta hillitsevissä rasvanpolttajissa ei kuitenkaan yleensä ole sitä hyötyä, mikä saattaa olla muissa rasvanpolttajissa. Muut rasvanpolttajat tehostavat painonpudotusta nimenomaan rasvakudoksesta ja säästävät lihaskudosta. Muuten varsinkin rajulla dieetillä paino voi pudota pienevien lihasten takia, vaikka kehon rasvakudos ei juurikaan vähenisi. Tämän takia tulisi harkita mitä rasvanpolttajaa käyttää, kun tavoitteena on nimenomaan rasvanpoltto.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa