Nopea laihdutus

Nopea laihdutus lienee kaikkien laihduttajien toiveissa ja kukapa ei haluaisi unelmavartaloaan ja terveempää oloa nyt eikä heti. Nopean laihdutuksen määritelmä on toki aina kertojasta riippuvainen, mutta useiden kilojen pudottamiseen kuukaudessa on monta tietä. Kannattaa kuitenkin huomioida myös laihdutuksen terveys, eikä pudottaa painoa nopeasti terveyden kustannuksella. Liian nopean laihduttamisen seurauksena on usein painon kerääntyminen myös nopeasti takaisin, kun dieetti on päättynyt.

Nopean laihdutuksen hyödyt

Joskus on tarvetta pudottaa painoa nopeasti. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi ennen tärkeitä juhlia tai lomaa aurinkorannalla. Nopea laihdutus voi olla myös pysyvä, vaikka se hieman hankalampaa ehkä onkin. Nopea laihdutus voi mahdollistaa myös hyvän startin pidemmälle painonpudotukselle, koska laihduttamista on helpompi jatkaa napakan lähdön jälkeen.

Nopea laihdutus yleensä parantaakin motivaatiota laihduttamiseen. Kun paino putoaa reippaaseen tahtiin, tuo se välittömästi palkinnon laihduttajalle. Olo on kevyempi, peilistä katsoo kapeampi ihminen ja vaa´an näyttämä lukema putoaa jatkuvasti alaspäin. Kunnollinen motivaatio on kuitenkin avainasia laihduttamisen onnistumiselle, joten kannattaa tehdä sellaisia asioita, jotka parantavat motivaatiota.

Dieetit

Monet dieetit ja ruokavaliot tarjoavat mahdollisuuden nopealle laihtumiselle. Niistä voikin valita tilanteeseen sopivan. Yleensä hitaampien ja pitkäkestoisempien, noin puolen kilon viikoittaista painonpudotusta tavoittelevien dieettien jälkeen on helpompi pitää paino pysyvästi poissa ja välttää jojo-ilmiö, joten sellaisia kannattaa suosia, mikäli vain aikaa on.

Kestoltaan lyhemmät ja rajummat dieetit mahdollistavat nopeamman laihtumisen, mutta usein niiden aikana paino putoaa ennemmin nesteistä kuin rasvasta. Hyvin rajoitetulla ruokavaliolla kasvaa myös riski siihen, että lihasmassa vähenee jopa enemmän kuin rasva. Joissakin tilanteissa tällaisetkin dieetit ovat kuitenkin paikallaan, kuten muutama päivä tai viikko ennen tärkeitä juhlia tai painonpudotuksen alkuun.

Lyhytkestoisissa dieeteissä on myös useille ihmisille helpompi pysyä, vaikka ne ovat usein ruokavalioltaan rajoitetumpia. Niin sanotut nesteenpoistodieetit saattavat olla myös loistavia normaalipainoiselle ihmiselle juurikin ennen juhlia, kun varsinaisesti rasvan määrää ei ole tarvettakaan pienentää, mutta turvotusta halutaan vähentää.

On olemassa myös dieettejä, joissa painonpudotus aloitetaan nopeasti, mutta vähitellen vaihe vaiheelta opetella sellaisia ruokatottumuksia, joita voidaan toteuttaa koko loppuelämä. Näiden dieettien avulla voidaankin yhdistää helpommin nopea laihdutus ja pysyvä painonpudotus. Tällaisiin dieetteihin kuuluvat esimerkiksi Atkinsin dieetti, Dukan dieetti sekä Cambridgen dieetti.

Muita nopeaan laihdutukseen tähtääviä dieettejä ovat muun muassa Ene-dieetti, Lentoemännän dieetti, Sairaaladieetti, Kaalikeittodieetti, Ananasdieetti, Vaahterasiirappidieetti ja Supermallidieetti.

Vinkkejä nopeaan painonpudotukseen

Mikäli ei halua toteuttaa jotain tiettyä dieettiä tai ruokavaliota, kannattaa huomioida muutamia vinkkejä nopeaan laihdutukseen.

  1. Energiatasapaino - pidä huolta, että kulutat enemmän kuin syöt. Laskennallisesti mitä suurempi päivittäinen energiavaje, sitä nopeammin paino putoaa. Liian vähäisellä syömisellä voi kuitenkin häiritä aineenvaihdunnan toimintaa.
  2. Energiaravintoaineiden suhteet - tasapainota energiansaantisi proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen kesken
  3. Hiilihydraattien ja rasvojen laatu - vältä nopeita hiilihydraatteja ja kovia rasvoja
  4. Vältä suolaa - suola kerryttää elimistöön nesteitä
  5. Vältä alkoholia ja makeutettuja juomia - alkoholi sekä makeutetut juomat kuten limsat sisältävät runsaasti energiaa
  6. Kirjoita ruokapäiväkirjaa - näet kuinka paljon olet syönyt ja kuinka laadukasta ruokaa
  7. Muista säännöllinen ateriarytmi - liian pitkät ateriavälit lisäävät ahmimisen todennäköisyyttä
  8. Juo riittävästi - vettä tulisi juoda vähintään 1,5 litraa päivittäin
  9. Lisää ja tehosta liikuntaa - vaikka ruokavaliolla onkin suurin merkitys laihduttamisessa, ei liikuntaa tule unohtaa

Kommentoi sosiaalisessa mediassa