5:2 dieetti

Mikäli haluat pudottaa painoa tehokkaasti, yksi keino siihen on 5:2 dieetti. Kyseessä on Michael Mosleyn kehittämä dieetti, jonka idea perustuu kahteen paastopäivään viikossa. Viikon muina viitenä päivänä saa 5:2 dieetillä syödä edelleen normaalisti. Paastopäivinä rajoitettu ruokavalio auttaa vähentämään viikottaista energiansaantia niin paljon, että painonpudotuksen pitäisi tapahtua nopeasti ja helposti. Ja mikä parasta, pudotettujen kilojen pitäisi olla nimenomaan rasvaa.

Michael Mosley on itse kokeillut diettiä ja kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Syö, paastoa ja elä pidempään. Vaikka hänellä oli lähtötilanteessa vain lievästi ylipainoa, onnistui Michael pudottamaan dieettinsä avulla yhdeksän kiloa sekä saamaan kohonneet sokeriarvonsa takaisin normaaleiksi.

Vaikka 5:2 dieetti saattaakin aiheuttaa mässäilyhimon ja siten kaikkien säästettyjen kaloreiden ahmimisen paastopäivää seuraavana päivänä, ei se ole tyypillistä dieettiä kokeilleille. Kevytpaastopäivien ansiosta ruokailuaan miettii enemmän ja nälän tuntee oppii tunnistamaan entistä paremmin, jolloin myös normaalipäivien energiansaanti saattaa vähentyä. Tämä taas lisää laihtumista entisestään.

Miten toteutan 5:2 dieettiä?

  1. Pidä kaksi paastopäivää viikossa, esimerkiksi tiistaina ja perjantaina. Paastopäivät eivät saa olla kaksi peräkkäistä päivää.
  2. Paastopäivinä naiset saavat syödä maksimissaan 500 kcal ja miehet 600 kcal
  3. Paastopäivinä tulee välttää hiilihydraattien nauttimista ja sen sijaan suosia proteiininlähteitä, kuten kananmunia, vähärasvaista lihaa ja maitotuotteita.
  4. Muista kasvisten syönti myös paastopäivinä.
  5. Muina viitenä päivänä viikossa saat syödä normaalisti, myös esimerkiksi pizzat, ranskalaiset ja jäätelöt ovat sallittuja, mutta koita välttää ahmimisövereitä.

Kenelle 5:2 dieetti ei sovi?

5:2 dieettiä ei suositella lapsille eikä raskaana oleville tai raskautta yrittäville naisille. Tämä johtuu siitä, ettei dieetin tervesvaikutuksia ole kyseisillä ryhmillä tutkittu riittävästi. Lisäksi iäkkäämpien ihmisten, joilla uhkaa lihaskato, kannattaa miettiä dieetin välttämistä, koska sen vaikutuksia lihaskatoon pitkällä aikavälillä ei kunnolla tiedetä.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa