Vogel-paasto

Vogel-paasto on mehupaasto, joka tarjoaa mahdollisuuden elimistön virkistämiseen, kehon sisäiseen puhdistamiseen tai vaikka pysyvän elämäntaparemontin aloittamiseen. Suhteellisen lyhytkestoinen pidättäytyminen ruuasta voi olla hyväksi niin fyysiselle kuin henkisellekin hyvinvoinnille ja moni paastoaakin säännöllisesti kerran tai kaksi vuodessa. Paasto antaa loistavan mahdollisuuden niin sanotusti aloittaa alusta ja parantaa elämäntapoja kertaheitolla.

Mehupaastoja on monenlaisia ja Vogel-paasto on niistä melko perinteinen versio. Vogel on tuotemerkki, jonka valikoimiin kuuluvat paastolla juotavat mehut sekä muut lisäravinteet. Paastoon kuuluu olennaisena osana varsinaisten paastopäivien lisäksi paastoon valmistautuminen sekä paaston lopettaminen. Ne ovat aivan yhtä tärkeitä onnistuneen paaston kannalta kuin varsinaiset paastopäivätkin, eikä niitä sen takia saa jättää väliin.

Vogel-paastoon valmistautuminen

Hyvä ja huolellinen valmistautuminen paastoon helpottaa huomattavasti itse paastoa. Periaatteessa paastoon voi siirtyä myös suoraan miltä ruokavaliolta tahansa, mutta tällöin saattaa kokea voimakkaitakin vieroitusoireita esimerkiksi kahvista tai tupakasta. Nautintoaineet kun ovat paastolla kiellettyjä. Paastoon valmistautuminen kestää yleensä neljästä viiteen päivään.

Valmistautumisen aikana tarkoitus on keventää omaa ruokavaliota. Käytännössä tämän toteutus riippuu alkuperäisestä ruokavaliosta, mutta periaatteena on kuitenkin vähentää lihan sekä rasvaisten ja makeiden ruokien kulutusta ja keskittyä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Lisäksi viimeistään valmistautumisviikolla kannattaa luopua kahvista ja tupakasta, etteivät pahimmat vieroitusoireet iske paaston aikana. Myöskään tee ei kuulu paaston aikaiseen ruokavalioon, joten siitäkin kannattaa luopua jo valmistautumispäivien aikana.

Valmistautumisen aikana kannattaa myös opetella juomaan runsaasti vettä, mikäli vedenjuonnissa on ollut aikaisemmin ongelmia. Hyvä tapa on juoda heti aamulla reilu lasillinen vettä ja sen jälkeen muutamia lasillisia useampia kertoja päivässä. Vesimäärän pitäisi olla joka päivä 1,5-2 litraa.

Valmistautumispäivien aikana kannattaa myös hankkia kaikki paastolla tarvittavat mehut, lisäravinteet ja muut tarvikkeet. Paastossa pysyminen on helpompaa, kun ei tarvitse käydä sen aikana ruokakaupassa.

Varsinaiset paastopäivät

Varsinaisen paaston aikana päivittäinen energiansaanti jää muutamaan sataan kilokaloriin, kun esimerkiksi naisen keskimääräiseksi päiväkulutukseksi voidaan arvioida 1800-2000 kilokaloria. Hyvin niukan energiansaannin takia paastolla tulee varmasti nälkä varsinkin ensimmäisten päivien aikana. Tämän jälkeen elimistö menee ketoosiin, jolloin elimistö ottaa energiaa elimistön rasvakudoksesta ja nälkä helpottaa.

Niukan energiamäärän takia on myös tärkeää, että juotavissa mehuissa on mahdollisimman paljon vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita, jotta paastollakaan elimistö ei kärsisi mahdollisista puutostiloista. Tämän takia mehujen tekemistä itse kannattaa harkita huolellisesti, mikäli ei ole varma raaka-aineiden ravintoaineiden määristä ja suhteista.

Paaston aikana suositellaan myös suolihuuhtelun tekemistä. Se voi helpottaa paasto-oireita, kuten päänsärkyä ja palelua, mutta sen terveysvaikutuksista ollaan kuitenkin kahta mieltä. Suolihuuhtelu on helppo toteuttaa apteekista saatavan suolihuuhtelupussin avulla.

Paastosta palautuminen

Paastosta palautuminen on tärkeää tehdä oikein, mikäli haluaa että paaston hyödyt jäävät pitkäkestoisiksi. Mikäli palautuminen tehdään huolella ja sen jälkeen jäädään myös toteuttamaan terveellisempiä elämäntapoja ja ravitsemusta, voi paasto olla loistava tapa aloittaa laihdutus ja elämäntaparemontti. Jos taas heti paaston jälkeen hyökkää vanhoihin syömistottumuksiin, palaavat paaston aikana lähteneet kilot varmasti hyvin nopeasti takaisin.

Paastosta palautumista sanotaan usein paaston hankalimmaksi vaiheeksi, koska pienenkin ruokamäärän syöminen käynnistää ruokahalun voimakkaasti. Totuttelupäivien väliin jättäminen voi kuitenkin paitsi vesittää painonpudotuksen ja saada ruuansulatuksen sekaisin, myös rasittaa munuaisia ja aiheuttaa turvotusta.

Palautuminen kestää yleensä noin neljä päivää, mutta mikäli kärsivällisyys riittää, on sitä hyvä jatkaa niin monen päivän ajan kuin paastosi. Palautumisen aikana syödään aluksi vain muutamia vihanneksia tai hedelmiä. Rauhallisessa tahdissa ruokamääriä voidaan suurentaa ja ruoka-aineiden määrää lisätä. Koko palautumisen ajan kannattaa kuitenkin pysyä kasvisruokavaliossa ja jättää lihan sekä kalan nauttiminen vasta vähintään neljän päivän päähän varsinaisen paaston loppumisesta.

Paaston hyviä puolia

  • Henkinen hyvinvointi
  • Elimistön puhdistuminen
  • Ihon kirkastuminen
  • Tietoisen syömisen lisääntyminen
  • Sokerin ja rasvan himon häviäminen/vähentyminen
  • Painon putoaminen
  • Rasva-arvojen laskeminen

Kenelle Vogel-paasto ei sovi?

Periaatteessa terveelle aikuiselle ihmiselle ei pitäisi olla riskiä paastoamisesta vaan sillä on päinvastoin terveysvaikutuksia. Raskaana oleville tai imettäville naisille paastoa ei kuitenkaan suositella ja lääkärin kanssa kannattaa neuvotella paaston aloittamisesta, mikäli syö säännöllisesti jotain lääkettä. Jos paastoaa ensimmäistä kertaa, ei suositella yli viikon mittaista paastoa.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa