Ananasdieetti

Ananasdieetti on ympäri maailmaa tunnettu dieetti, jolla nimensä mukaisesti syödään runsaasti ananasta. Se vastaa idealtaan suosittua 5:2-dieettiä, koska viitenä päivänä viikossa syödään suhteellisen normaalisti, joskin suositaan kevyitä ruokia. Loppuina kahtena päivänä, joiden ei tule kuitenkaan olla peräkkäiset päivät, syödään hyvin niukkaenergisesti ja pelkkää ananasta. Tämä mahdollistaa viikottaisen energiansaannin huomattavan vähentymisen ja siten laihtumisen reippaassakin tahdissa. Lisäksi ananas poistaa elimistöstä nopeasti nesteitä.

Ananas on hyvä laihduttajan ruoka

Varsinkin tuore ananas on monen mielestä herkullista, mutta tämän lisäksi se soveltuu hyvin lahduttajan ruokavalioon. Ananaksessa on melko vähän energiaa, sillä kuorimisen jälkeen punnitussa ananaksessa sitä on vain 56 kilokalorin verran sadassa grammassa. Ananasdieettiin kuuluva kilo ananasta päivässä sisältää siis alle 600 kilokaloria. Tämä vastaa melko hyvin 5:2-dieetin paastopäivien energiamäärää.

Vähäenergisyytensä lisäksi ananas luontaisesti vähentää elimistön nesteitä, koska se on niin sanottu diureettinen aine. Tämä vähentää ja ehkäisee esimerkiksi turvotusta ja voi auttaa erityisesti tärkeänä juhlapäivänä parhaimmiltaan näyttämisessä. Nesteitä poistava vaikutus toimii myös nopeasti ja päivänä, jolloin syönyt pelkkää ananasta voikin paino pudota jopa 2 kiloa.

Ananasdieetin toteutus

Yleisimmässä ananasdieetin mallissa kahtena päivänä viikossa syödään pelkkää ananasta, kilon verran päivän aikana. Nämä päivät eivät saa olla peräkkäiset. Ananaksen olisi mieluiten oltava tuoretta, mutta koska se ei ole aina erityisesti Suomessa mahdollista, voi käyttää myös purkkiananasta. Tällöin täytyy olla kuitenkin tarkkana, että ananas on säilötty omaan mehuunsa, sokeroimattomana. Mikäli ananas on säilötty sokeriliemeen, vesittyy koko dieetin idea. Ananaksen syömisen lisäksi tulee muistaa juoda runsaasti vettä.

Mikäli ananasta ei ole saatavilla tai sen maku ei miellytä itseä, voi sen onneksi korvata muillakin hedelmillä. Ananaskilon tilata voikin syödä kilon persikoita, mansikoita, omenoita, päärynöitä, vadelmia tai porkkanoita. Näiden tilalta voi syödä myös kaksi kiloa vesimelonia tai jopa kolme kiloa tuoretta kurkkua, mikäli niiden syöminen houkuttaa enemmän.

Dieetin muina päivinä korostetaan kevyttä syömista ja usein proteiinipainoitteista ruokavaliota. Proteiini antaa pitkään kestävän kylläisyyden tunteen jo suhteellisen pienissä määrissä, joten se sopii hyvin laihduttajan ruokavalioon. Hiilihydraattien välttämisestä ja karppauksesta puhutaan monien ananasdieettien yhteydessä ja ne voivatkin tehostaa ananaksensyönnin vaikutuksia.

Ananasdieetin aikana voi laihtua jopa kaksi kiloa ananaspäivän aikana ja mikäli muiden päivien ruokavalio on kunnossa, kymmenen kiloa kuukaudessa. Ananasdieetin aikana voi myös oppia noudattamaan vähäenergisempää ruokavaliota viitenä päivänä viikossa, jolloin sitä jatkamalla tai vain maltillisesti energiatasoja nostamalla ananasdieetin vaikutukset voi saada pysyyviksi.

Eri versioita ananasdieetistä

Vaikka pääidea on ananasdieetissä aina sama, on siitä liikkeellä hieman eri versioita. Useimmin vastaan tulee jo aiemmin mainittu 5:2-malli, jolloin pelkkää ananasta syödään kahtena päivänä viikossa ja muuten eri ruoka-aineita saa syödä vapaasti, joskin suositaan kevyttä ruokavaliota.

Toisessa versiossa ananasdieetistä kuitenkin varsinaiset dieettipäivät kestävät kolme päivää viikossa. Tällöin ensimmäisenä päivänä syödään pelkästään kilo ananasta, toisena päivänä ananaksen lisäksi syödään tölkki tai kaksi tonnikalaa ja kolmantena jälleen pelkkään ananasta. Tässä versiossa ananaspäivät ovat peräkkäin. Kolmas ananaspäivä viikossa voi auttaa vauhdittamaan painonpudotusta entisestään tai esimerkiksi mahdollistaa hieman sallivamman ruokavalion viikon muina päivinä. Usein tämä versio ananasdieetistä kuitenkin yhdistetään karppausruokavalioon.

Kenelle ananasdieetti ei sovi?

Ananasdieetti on melko raskas dieetti, vaikka suurimpana osana päivistä ruokavalio voi hyvinkin olla yleiset ravintosuositukset täyttävä. Tämän takia esimerkiksi lasten, iäkkäiden ihmisten, raskaana olevien naisten sekä jotakin perussairautta sairastavien ihmisten kannattaa harkita ennen dieetin aloittamista ja olla tarvittaessa yhteydessä lääkäriin tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa