Ene-dieetti

Ene-dieetti eli erittäin niukkaenerginen dieetti (ENED, VLCD = very low calorie diet) on lyhytkestoinen ruokavalio, jonka avulla voi pudottaa runsaastikin painoa. Se perustuu nimensä mukaisesti ja yksinkertaisesti hyvin pieneen syötyyn energiamäärään. Yleensä tämä määrä on noin 800 kilokaloria päivässä ja helpointa näin pieni energiamäärä on toteuttaa valmiiden ateriankorvikkeiden avulla. Ateriankorvikkeet myös mahdollistavat riittävien vitamiinien ja hivenaineiden saannin, mikä on lähes mahdotonta toteuttaa riittävän pienillä annoksilla kotiruokaa ilman vitamiini- ja hivenainelisiä. Ene-dieettiä toteutetaan yleensä terveydenhuollon ammattilaisen valvonnassa.

Ene-dieetin sisältö

Ene-dieetti sisältää päivittäin vaihtelevan määrän hiilihydraatteja, kuitenkin aina vähintään 10 ja enintään 80 grammaa. Proteiineja syödään ene-dieetillä hyvälaatuisena vähintään 50 grammaa ja välttämättömiä rasvahappoja, kuten omega-3- ja omega-6-rasvahappoja 3 grammaa. Näiden lisäksi tulee huolehtia, että saa ravinnosta riittävän määrän vitamiineja ja hivenaineita tarvittaessa lisien avulla sekä pitää päivittäinen energiansaanti enimmillään 800 kilokalorissa.

Hyvin vähäenergisellä dieetillä elimistö menee paastotilaan, jossa nälän tunne usein häviää. Tällöin paino myös putoaa reippaasti, joskin osa lähtevästä painosta on nesteitä pelkän rasvan määrän vähenemisen sijaan. Ene-dieetillä on tärkeää muistaa syödä riittävästi proteiinia, jotta elimistö ei ala ottamaan energiaa lihaksista ja siten kuluttamaan liikaa elimistön lihasmassaa.

Ene-dieetin kesto on yleensä 6-12 viikkoa ja sen aikana painoa putoaa keskimäärin 1,5-2,5 kg viikossa. Vaikka reipas painonpudotustahti voikin innostaa dieetin jatkamista pidempään, ei dieettiä suositella jatkettaaksi pidempään kuin 16 viikkoa. Keskimäärin 8-16 viikon mittaisen dieetin aikana paino putoaa 15-21 kg. Ene-dieetin yhteydessä tulee muistaa myös elämäntapojen muutos, koska mikäli ruokatottumukset palaavat entisiin dieetin jälkeen, nousee myös paino nopeasti alkuperäisiin lukemiin tai korkeammiksikin.

Ene-dieetin yksi haastavimmista osioista onkin sen lopettaminen. Dieetin jälkeen tulee kiinteän ruuan syöminen aloittaa maltillisesti ja pitää päivittäin saatava energiamäärä 1 200-1 500 kilokalorissa. Esimerkiksi painonhallintaryhmät voivat erityisesti tässä vaiheessa auttaa järkevän ja terveellisen ruokarytmin kokoamista. Kun tavoitepaino on saavutettu, voidaan syötävää energiamäärää nostaa rauhassa samalla kehon painomuutoksia tarkasti seuraten.

Kenelle ene-dieetti ei sovi?

Ene-dieettiä ei suositella ihmisille, joiden painoindeksi on alle 30 (paino kilogrammoina jaetaan pituuden (metreinä) neliöllä) ilman terveydenhuollon ammattilaisen suositusta. Normaalipainoisten ihmisten ei tule pudottaa painoa ene-dieetin avulla. Lisäksi ene-dieetti ei sovi tyypin 1 diabeetikoille, ihmisille jotka sairastavat epästabiilia sairautta tai kärsivät syömishäiriöistä. Myös raskaus ja imetys estävät ene-dieetillä laihduttamisen. Mikäli on alle 18- tai yli 65-vuotias, tulee olla yhteydessä lääkäriin ennen ene-dieetin aloittamista.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa