Pellinki-dieetti

Pellinki-dieetti on yhdenlainen vähähiilihydraattinen dieetti, mutta esimerkiksi Atkinsin dieettiä sallivampi hiilihydraattien suhteen. Kun Atkinsin dieetin ensimmäisessä vaiheessa suositeltu hiilihydraattien määrä on enimmillään 20 grammaa päivässä, saa Pellinki-dieetissä niitä syödä 40-75 grammaa. Pellinki-dieettiä noudattavat urheilijat saavat syödä jopa 100 grammaa hiilihydraatteja päivässä. Pellinki-dieetti vastaa melko paljon Zone-dieettiä.

Pellinki-dieetin on kehittänyt suomalainen lääkäri ja ortopedi Antti Heikkilä, joten siinä on pyritty ottamaan huomioon myös suomalaisuuden tuomat edut ja rajoitteet. Laihtuminen ei ole pellinki-dieetin varsinainen tavoite, vaan dieetillä tavoitellaan paremman elämänlaadun saavuttamista. Laihtuminen kuitenkin tukee tätä tavoitetta. Pellinki-dieettiä ei olekaan tarkoitettu ainoastaan lyhytaikaiseksi pikadieetiksi vaan ennemminkin kokonaisvaltaiseksi ja loppuelämän mittaiseksi ruokavalioksi, joka tukee terveellistä sekä tervettä elämää ja hyvinvointia.

Hiilihydraattien määrä ja laatu

Pellinki-dieetissä pelkästään hiilihydraattien määrän rajoittaminen dieetissä suositeltavaan 40-75 grammaan päivässä ei riitä. Lisäksi tulee huomioida hiilihydraattien laatu ja vähitellen oppia tiedostamaan syötyjen hiilihydraattien merkitys.

Pellinki-dieetissä suositaan niin sanottuja hyviä hiilihydraatteja. Näillä tarkoitetaan pitkäketjuisia hiilihydraatteja, jotka sisältävät runsaasti kuituja ja joiden pilkkomiseen menee enemmän aikaa. Tällöin ruuasta saatava energia vapautuu tasaisemmin eikä yksittäisenä energia- tai sokeripiikkinä välittömästi syömisen jälkeen. Tämän vuoksi Pellinki-dieetillä vältetään mm. sokeria ja tärkkelystä. Käytännössä tämä tarkoittaa makeiden hedelmien ja leivonnaisten, pastan, perunan, riisin, leivän ja muun tärkkelyspitoisen ruuan välttämistä. Sen sijaan esimerkiksi vihannekset ja juurekset ovat Pellinki-dieetissä sallittuja, vaikka ne sisältävätkin hiilihydraatteja, koska niiden hiilihydraatit ovat laadultaan hyviä.

Pellinki-dieetissä ei kuitenkaan pyritä ketoosiin, mikä on esimerkiksi Atkinsin dieetin tavoitteena. Ketoosissa elimistön rasva-aineenvaihdunta on epätäydellistä ja sen seurauksena syntyy ketoaineita. Näitä ketoaineita elimistö pystyy käyttämään energiaksi. Elimistön ketoositila vaatii sen, että ravinnosta saa enimmillään 20 grammaa hiilihydraatteja päivässä ja Pellinki-dieetissä niitä syödään moninkertaisesti tähän verrattuna.

Puhdasta ja ravinnepitoista ruokaa

Pellinki-dieetillä ei pyritä pelkästään saamaan ravintoaine- ja energialukuja matemaattisesti oikein, vaan ruokavalion avulla halutaan myös syödä mahdollisimman ravinnepitoista ja puhdasta ruokaa. Tämän takia pellinki-dieetillä suositaankin esimerkiksi luomutuotteita ja lähiseuduilla tuotettua ruokaa. Sen sijaan eineksiä vältetään samoin kuin mikroaaltouunin käyttöä ruuan lämmitykseen. Heikkilä suosittelee höyryttämistä ruuan lämmittämiseen.

Hiilihydraattien laadun lisäksi pellinki-dieetillä kiinnitetään huomiota myös rasvan laatuun. Esimerkiksi margariini on kielletty haitallisten transrasvahappojen takia eikä myöskään vähärasvaisia maitotuotteita suositella kuuluvaksi pellinki-dieettiin. Näiden sijaan rasva tulisi saada voista, kookosrasvasta sekä oliiviöljystä.

Apua sairauksiin ja veriarvoihin

Pellinki-dieetti on parantanut jo hyvin lyhyessä ajassa useiden ihmisten veriarvoja esimerkiksi laskemalla veren kolesterolipitoisuutta. Samalla paino on voinut pudota useamman kilon verran, jolloin kokonaisvaltainen hyvinvointi etenee harppauksin heti dieetin aloittamisesta.

Pellinki-dieetti on myös mahdollistanut lääkityksen vähentämistä tai poistamista kokonaan useissa eri sairauksissa. Näiden sairauksien listaan on kertynyt jo yli sata kohtaa, joiden joukossa on esimerkiksi aikuisiän diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit.

Kenelle Pellinki-dieetti ei sovi?

Mikäli sairastaa jotakin perussairautta, kuten diabetesta tai sydänsairautta, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin ennen minkään vähähiilihydraattisen dieetin aloittamista. Samoin raskaana olevien naisten ja lasten kannattaa keskustella Pellinki-dieetin aloittamisesta lääkärin kanssa.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa